fredag 14 oktober 2011

Planeterna

Kamelerna har läst och funderat på vilken planet som Klonk kan befinna sig på. Detta har de lärt sig om planeterna i vårt solsystem.


Merkurius
Merkurius är den planet som ligger närmast solen. Den har väldigt bråttom runt solen.Det tar bara 3 månader för den att snurra runt solen. Man kan inte bo på Merkurius . Det finns inget vatten eller luft på Merkurius . På den sidan som är vänd mot solen så är det ungefär 400 grader varmt. På skuggsidan är det ungefär 200 grader varmt. Merkurius har fått sitt namn efter guden Merkurius. Merkurius är en stor och stenig planet. Merkurius ser nästan likadanut som månen. Och den är ungefär lika stor.
William


Venus
Venus är nästan lika stor som vår planet. På Venus kan man inte andas eftersom det inte finns något syre i luften. Inget liv kan leva på Venus. Venus är mycket mycket varm. Alla gaser gör så att tempraturen på Venus alltid är emmelann 400 och 480 grader varmt på Venus. Venus är täkt av moln så man kan inte se ytan på den. Molnen består av gifter och gaser som sveveldioxid. Vi skulle inte kunna andas där och vi skulle bli steka i värmen. Venus är en stor sten planet. Venus kalas ibland för aftontjärna. För att den lyser ganska starkt på Venus. 
 / Johan


Tellus
Vår jord heter Tellus. Jordens färger är blått, grönt, gult och vitt. Grönt är skogen, ängarna och åkarna, vitt är molnen runt jorden och blått är vatten. Bara Tellus har så många och så fina färger. Ibland kan det skaka i några delar av jorden, det kallas vulkanutbrott. En vulkan är ett stort berg som sprutar ut lava, det är jättefarligt att röra på det. Det kan faktiskt döda en människa. Vår jord Tellus har dragnings kraft utan vår dragnings kraft skulle vatten rinna av moln flyga iväg och människorna skulle ramlat av jorden. Jorden är den enda planet i vårt solsystem som det finns liv på. På jorden finns det vatten och luft det behöver djur och växter för att kunna leva. Utan jorden kan vi inte andas och leva. Det tog flera miljoner år för jordens yta att bli kallare. Jorden snurrar hela tiden runt en axel, halva jorden mot solen och halva mot månen. När jorden rört sig ett varv runt solen har det gått 1 år. När hela jorden haft dag och natt har det gått 1 dygn. Jorden rör sig en bana runt solen.
Av SofiaMars
Mars liknar mest jorden.  Mars är hälften så stor som jorden.  Det finns vulkaner på Mars.  Förr trodde man att det fanns liv på Mars.  Nu vet man att det inte går att leva på Mars. Mars är täckt med röd sand som yr omkring.  Mars har två små månar. Månarna ser ut som två små knöliga potatisar. De heter Phobos och Deimos och namnen betyder rädsla och skräck. På natten kan det bli kallare än minus 80 grader. Mars har en mycket tunn atmosfär. Därför finns det inte tillräckligt med luft.
Alice klass 2


Jupiter                  
Jupiter är den allra största planeten i vårat solsystem. Jupiter har en stor röd fläck som gör virvel stormar. Jupiter är den 5te planeten i vårt solsystem. Jupiter är mest gas och därför kan man inte landa på Jupiter. Jupiter har 63 upptäkta månar. Jupiter är kall som is. Jupiter är stor som ungefär 1000 jordklot. Jupiters namn betyder gudarnas konung. 
Arvid
Saturnus
Saturnus väger 95 gånger mer än jorden. Saturnus är en stor gasjätte. Saturnus är ett gasklot och man kan inte landa där. Saturnus har ringar som består av stenar. Saturnus har 60 stycken månar fem av dem heter Titan, Jepetus, Rhea, Thetys och Dione. Saturnus är den sjätte planeten från solen. Saturnus är den näst största planeten i solsystemet. En man som är italiensk upptäckte Saturnus redan för 400 år sedan. Han hette Galileo Galilei.
ErdemUranus
Planeten Uranus ser grönblå ut för det finns metan i dess atmosfär.Uranus har fått sitt namn av den grekiska guden Uranos som är Saturnus far. Uranus är den sjunde planeten från solen. Uranus avstånd från solen är 2 870 000000 km från solen. Det är -210 grader kallt på Uranus. Det tar 84 år för Uranus att rulla runt solen. Uranus är en gasplanet. Uranus väger 14,5 gånger mer än Tellus. Uranus är täckt av snöblask. Uranus har 15 månar. Uranus 5 största månar är Miranda, Ariel, Umbriel, Titnia och Oberon.
LinusNeptunus
Neptunus är den 8 planeten från solen. 2500 kilometer i timmen är hastigheten på vindarna när det blåser. Det finns fler planeter runt solen men Neptunus är den sista. För Neptunus att snurra runt solen tar det 165 år. Den är mörk och består av stendamm. Neptunus fick sitt namn efter havets gud. Neptunus är en stor gasjätte.  
Av Kristina.Pluto
Pluto är mindre än vår måne. Pluto har en måne som heter Charon. Pluto räknas inte som en planet längre. Pluto är en dvärgplanet. Längst bort från solen är det kallast. När man hittade Pluto försökte alla astronomer komma på ett bra namn. En liten flicka bestämde att den skulle heta Pluto.

Av Matteo

De kom fram till att det måste vara planeten Mars!
Nu måste vi åka vidare till Klonk på Mars...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar